Проектът за изграждане на система за електронно гласуване се изпълнява съвместно от Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ) и ЦИК, като целта е да има експериментално гласуване на евроизборите през 2019 година. За целта са проучвани всички страни, в които се провежда е-гласуване или пък е тествано такова.

До решението за въвеждането на дистанционното електронно гласуване се стигна през 2016 година след одобрението на заложената в провелия се по-рано референдум идея. Срок за това обаче така и не бе определен.

Междувременно търсенето на нова сграда, в която ЦИК да бъде преместена, зацикли. В края на септември и в началото на октомври от комисията тръгнаха активно на огледи на имоти, предложени им от областната управа на София и МРРБ, включително на партийни офиси. От всички само тази на улица „Врабча“ 23 отговаряла на целите на ЦИК. Оказва се обаче, че областната управа не може да осигури повече етажи, тъй като в зданието, в което се помещаваше някога НДСВ, а после и АБВ, са настанени други държавни органи. От регионалното ведомство пък отговорили на ЦИК, че не разполагат с проектанти, които евентуално да им помогнат за преустройство на помещенията на „Врабча“ 23. Затова от ЦИК ще пишат ново писмо до областната администрация за информация за свободни сгради, както и до „София тех парк“, където също имало подходящи имоти. От изборната администрация ще искат срещи и с ръководството на НС за евентуално удължаване на срока на изнасянето им от бившия Партиен дом, в който текат ремонтни дейности във връзка с преместването на пленарните заседания на депутатите там.