© Община Монтана

Фестивалът ще бъде открит от кмета Златко Живков на 23 юни. В програмата на първата вечер ще се изявят само гостуващите групи от чужбина. Те ще излизат на сцената по азбучен ред на кирилица. Пръв ще се представи Ансамбъл „Арбана“ от Тирана - Албания. В съпровод на оркестър от традиционни инструменти, той ще изпълни автентичен и обработен фолклор от различни етнографски области на родината си.

Ансамбъл „Летящите грузинци“ от Тбилиси е поканен по желание на публиката. В анкета с въпрос: „Групи от кои държави искате да видите на сцената на Международния фолклорен фестивал?“, мнозинството посочиха Грузия. Трупата от грузинската столица разкрива по неподражаем начин красотата и огнената страст на своя фолклор. Нейните танцьори ще впечатлят със скоковете и пируетите, изпълнени с невъобразима амплитуда, бързина и прецизност, с емоционална сила и мъжка енергия. В контраст с тях женските танци ще запленят зрителите със своята нежност и изящество.

Клубът за традиционни танци към Младежкия център на Халастра - Гърция ще разкрие едно от лицата на балканския фолклор. Той ще представи основно танци от Македония, Тракия и Егейските острови. Те са близки и познати, но същевременно различни от българските.

Групата за фигурни танци от Килдеър - Ирландия ще пренесе публиката в зелените поля на своята родина със сложни стъпки и грациозни движения. Перфектният синхрон и шеметната бързина, с която изпълняват фигурите ще демонстрира ловкостта и майсторството на младите танцьори.

Ансамбъл „Сонечко“ от побратимения на Монтана украински град Житомир ще участва във фестивала за четвърти път. При последното си гостуване преди 12 години възпитаниците на хореографа Михаил Гузун провокираха овации с изпълнителското майсторство, с динамиката на танците и пъстротата на костюмите си.

В програмата на фестивала ще участват и 8 формации от Монтана. От 20:00 ч. на 24 юни красотата и богатството на българския фолклор ще разкрият с изпълненията си Представителен танцов ансамбъл „Младост“ и Певческа група „Пъстренец Jr.“ към Общински младежки дом, Представителен танцов ансамбъл „Пъстрина“ и Народен хор „Пъстренец“ към НЧ „Разум 1883“, Танцов ансамбъл „Северняци“ към ОДК „Ние, врабчетата“, Фолклорен танцов състав „Ситница“, Танцов състав „Радост“, Танцова школа „Канатица“.

В следващите два дни след 19:30 ч. на сцената на пл. „Жеравица“ в областния град ще се представят с различна програма участващите във фестивала наши и чужди групи. Привилегията да види част от тях ще има и публиката на Международния фолклорен фестивал във Вършец, който си партнира с нашия фестивал от години.

За повече информация следете:

https://www.facebook.com/iffmontanabulgaria/

https://cms.folk-festival-montana.com/