Писателката и преводач разкри, че често посещава различи учебни заведения и разговаря с учениците. Самата тя е била учител няколко години, за които сподели, че са били най-хубавите за нея.

Здравка Евтимова разказа на аудиторията за своя роден град Перник, за натрупания житейски опит като автор и учител. Сподели за възможностите, които това ѝ е предоставило и на какво я е научило всяко нейно пътуване.

На срещата присъстваха ученици и учители, директорът на ПГ „Васил Левски“ Мирослав Павлов, жители на града, както и началникът на Регионално управление на образованието във Враца – Лорета Колева.

Здравка Евтимова е родена на 24 юли 1959 г. в гр. Перник. Завършва английска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (1985).

През 2015 г. разказът на Здравка Евтимова „Кръв от къртица“ е включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания. От 1 януари 2019 г. същият разказ е включен в антология от препоръчани разкази за обучение по литература в прогимназиите на САЩ. Разказът на Здравка Евтимова Seldom („Рядко“) е включен в антологията Best European Fiction 2015 („Най-добра европейска проза 2015 г.“) на издателство Dalkey Archive Press, САЩ, 2015.

Разказът на писателката „Твоят ред е“ е един от десетте наградени разказа в световния конкурс за къс разказ на тема „Утопия 2005“ в град Нант, Франция. Този разказ е включен в антологията „Утопия 2005 – Десет писатели от цял свят“. Разказът ѝ „Васил“ е един от десетте разкази, спечелили в конкурса за къс разказ от цял свят на радио Би Би Си, Лондон за 2005 г.

В България Здравка Евтимова е двукратен носител на наградата за най-добър български разказ за годината „Златен ланец“ на вестник „Труд“ – 2006 г. и 2010 г., носител на наградата „Чудомир“ за хумористичен разказ на в. „Стършел“, на литературната награда за проза „Анна Каменова“, През 2014 г. Здравка Евтимова спечели наградата „Балканика 2014“ за най-добра книга от балкански писател със сборника си „Пернишки разкази“

През 2015 г. Здравка Евтимова спечели националната награда „Блага Димитрова“ за произведение на морално-етична тема, писано от жена. През 2016 г. нейната книга „Една и съща река“ печели наградата за роман, публикуван през 2015 г. в България на фонд „13 века България“ - 2015 г.

През 2019 г. печели наградата „Запков“ за сборника „Юлски разкази“, най-четената книга в Софийска градска библиотека през 2019 г. в България.През 2019 г. печели наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен принос към българската духовност. През октомври 2021 г. зрителите на Българската национална телевизия гласуват за свой любим български автор – Здравка Евтимова.

В началото на 2024 г. писателката стана и първият носител на новоучредената награда за фантастика Dr. T. O'Connor Sloane в САЩ. Призът ѝ беше връчен отново за работата ѝ по същия роман.