Културното събитие събра десетки почитатели на словото в голямата зала на Община Мездра. Тодорка Василева представи авторецензията на автора, като подчерта, че това е книга, която "грабва" читателя още с първия разказ.

Авторът Светла Дамяновска разказа, че идеята за книгата е да отрази живота такъв, какъвто го е видяла самата тя - специфично български, с неговите битовизми, но и с неговата магична тайнственост. В своето експозе Дамяновска направи съпоставка със символиката на рогата като асоциация с дявола, според библейските представи, но и в същото време подчерта, че разстоянието между рогата и крилете е много малка.

Тази препратка към изконните символи за добро и зло е онази тънка психологическа закачка към читателя, която ще го накара да се обърне навътре към себе си, към своята душевност и да преосмисли посланията както на митологичните представи, така и към ежедневно-битовите ни състояния в забързаното ни време.

Умелото боравене с разговорно-художествения изказ създава усещането у читателя за съпреживяно и индивидуално лично послание, предадено непринудено, дълбоко познато и в същото време, неоспоримо общочовешко.

След вълнуващия прочит на някои от знаковите разкази в сборника на Светла Дамяновска, нейните почитатели споделиха своите впечатления от новата ѝ книга и ѝ пожелаха нови творчески успехи.

Гост на културната изява бе и кметът на Мездра Генади Събков, който изрази задоволство от поредната вълнуваща книга на самобитната авторка и ѝ пожела здраве нови творчески изяви.