Инж. Цветан Асенов, заместник-кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата припомни, че проектът включва две инвестиционни предложения:

- Основна реконструкция на сградата на Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I, оформяне на околното пространство и нов физкултурен салон;

- Консервация, реставрация и експониране на сградата на Средно училище "Цар Симеон Велики", оформяне на прилежащото околно пространство, пристройка и надстройка на физкултурен салон, изграждане на плувен басейн.

Общата стойност на проекта е 16 919 040.98 лв., от които 14 381 184,83 лв. са безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие и 2 537 856,15 лв. се съфинансират от държавния бюджет. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца, считано от датата на подписване на договора на 04.10.2017 г.

След пресконференцията на официалните церемонии „първа копка” Огнян Ценков, заедно с директорите на двете училища дадоха символично начало на строително-монтажните дейности. Тържествен водосвет за успеха на начинанието извърши Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил.