„Честит юбилей скъпи учители и ученици. Мисията на нашето училище е да образова и подготвя за житейската реализация хиляди млади хора. През всички тези години, ние учителите, имаме една основна цел – да дадем знания и компетентности за реалния живот и да съхраним в децата човешките добродетели“, подчерта директорката Мариела Горанова.

Гост на празника беше министърът на образованието проф. Сашо Пенов, който връчи почетния плакет на просветното министерство на директора Мариела Горанова. Той подари и книги, които да обогатят училищната библиотека.

„Вековният юбилей е повод да си припомним значението на училището, с което възпитание и обучение хиляди мездренчани са прославили малкия град в страната и чужбина“, каза в обръщението си министър Пенов.

По време на тържествената част Врачанският митрополит Григорий освети новото знаме на училището, изработено във връзка с годишнината.

Директорът награди 100-те най-изявени ученици. Те получиха грамоти и статуетки.

Таланти от учебното заведение представиха пъстра програма с танци и песни.

Училището посрещна своя юбилей с нов специализиран кабинет по природни науки, който беше открит с празнична програма.

Събитието уважиха председателят на ОбС-Мездра Яна Нинова, кметът на Община Мездра Иван Аспарухов, зам.-кметът Нели Минева, началникът на РУО-Враца Лорета Колева, Галина Дамянова – гл. експерт в МОН, гл. инспектор Красимир Митов – началник на РУ - Мездра, бивши директори и учители, представители на бизнеса, както родители.

Кулминацията на празника бе концертът, който се проведе в Дома на железничаря. В неговото начало зам.-кметът Нели Минева поднесе поздравителен адрес от името на Община Мездра.

По повод годишнината кметът Иван Аспарухов връчи на директора на учебното заведение Мариела Горанова почетен плакет и медна плоча с изписани двете азбуки – глаголица и кирилица.

На сцената излязоха заедно ученици и учители, които представиха спектакъла „Силата на нашите корени“.

Специални гости в програмата бяха Ансамбъл „Пъстрина“ от Монтана.