20 средношколци завършват Хуманитарен профил в паралелка с класен ръководител Йорданка Илиева. 8 от тях се дипломират с отличен успех, 3-ма от които са пълни отличници. Средният успех на XII “а” клас е Много добър 5.18.

Останалите 19 зрелостници завършват паралелка с интензивно изучаване на „Английски и испански език” - Чуждоезиков профил, с класен ръководител Йоана Константинова. 8 от тях се дипломират с отличен успех, в това число 3-ма пълни отличници. Средният успех на XII “б” клас е Много добър 5.25.

"Пожелавам Ви да бъдете умни и дръзки, да виждате доброто и красивото около себе си и да ги създавате!”, каза в приветствието си към зрелостниците директорът на мездренската гимназия Мариела Горанова. Светът може да бъде цветен, различен, усмихнат и заради Вашето присъствие в него! Ценете това, което притежавате - младост, сила, свобода! Отстоявайте с воля и дух себе си и своето щастие! От сърце Ви желая здраве и успехи във всички добри и смели начинания, които Ви предстоят! Правете добро, обичайте се, за да бъдете обичани, живейте истински! Бъдете благословени!"

Абитуриентите от Випуск 2019 отправиха специални благодарности към своя начален учител Наташка Гоцева, научила ги навремето не само на четмо и писмо, но което още по-важното - да бъдат добри хора.

Зрелостникът Венелин Нинов прочете своето есе "Мислите на един дванадесетокласник", а Лилия Миткова - хумористичното стихотворение "Моят клас".

Останалите акценти в празничната програма бяха вихрени изпълнения на млади певчески и танцови таланти от гимназията, традиционният ритуал по предаване на училищното знаме на следващия випуск и прощаването на зрелостниците със знамето на училището.

За финал, под музикалния съпровод на песента "Един неразделен клас", в небето над Мездра полетяха 39 разноцветни балони, а градът многократно беше огласен от емблематичното за абитуриентите отброяване от 1 до 12.