Събитието откри кметът Калин Каменов, който приветства участниците и им пожела много забавление и приятни емоции. “През последните години успяхме не само да съхраним традициите, но и да ги предаваме на нашите деца. Вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме постигнатото” - каза още Каменов.

Програмата започна с български хора, в изпълнение на талантливите танцьори от състав „Хемус“. Участниците бяха разделени в четири категории – червено вино, бяло вино, ракия, мезе за вино и мезе за ракия.

Червените и белите вина бяха оценявани от комисия в състав: председател – енологът инж. Галина Денкина, Косьо Костадинов - лицензиран оценител и технологът Катя Петрова.

Огненото питие – ракията оценяваха Тихомир Костадинов - винопроизводител, д-р Светла Стоянова от ОДБХ и Георги Могилски.

Тричленно жури дегустираше мезетата. Председател на атрактивната комисия бе инж. Катя Кирова - технолог, както и инженерите Петя Янчик и Стефан Киров.

Броят на продуктите, които се участваха в надпреварата бе 90 червени и бели вина, 65 ракии и 55 мезета. По време на събитието за жителите и гостите на града беше приготвена лютика от юнашкия тиган на село Челопек.

Празникът продължи с обявяването на призовите места. Победителите в четирите категории станаха Димитър Иванов в категория „Червени вина“, Васил Димитров от село Горно Пещене спечели при белите, Хари Георгиев грабна наградата при ракиите, а Тони Коцев от кв. “Бистрец” си тръгна с наградата за най-вкусни “Мезета за ракия и мезета за вино”.

Четвъртото издание на Празника бе закрито отново с голямо хоро.

Снимки: Община Враца