© Община Враца

Възпоменателният митинг започна със стихотворението „Към Ботев“, изпълнено от Никола Асенов. Стихотворението бе сред наградените на тазгодишния Национален конкурс „Живеем в земята на Ботев“, негов автор е Калоян Попски от Ловеч. Поемата „Хаджи Димитър“ рецитира актьорът Борислав Борисов, а квартет “Хармония” изпълни българския химн. Молебен за България отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

Участниците в поклонението бяха поздравени от кмета на Враца Калин Каменов, който посочи, че „днес е ден за смирение, уважение и благодарност към онези, които са мечтаели не за себе си, а за това - поколенията след тях да бъдат свободни и независими“. Той сподели, че напоследък с разединенията помежду си опорочаваме паметта на героите и добави: „Време е да се поправим, да се осъзнаем, да си простим и да се обединим“, предаде БТА.

На сцената сред официалните гости бяха и министърът на правосъдието Круз Зарков, народни представители, областният управител на Враца Георги Митов, председателят на Общинския съвет – Враца Владимир Христов и др.

По традиция ръководителят на националния поход „По стъпките на Ботевата чета „Козлодуй-Околчица““ Евгени Филипов рапортува пред министър-председателя и пред кмета на Враца, че най-голямата туристическа проява в страната е протекла нормално и с висок дух, и им подари китки здравец. Над 1500 участници от цялата страна преминаха тази година 120-километровия път на героите.

След словата военнослужещи от врачанския гарнизон отдадоха военни почести пред паметника на връх Околчица и заедно с походници поднесоха венци и цветя на признателност. В параклиса, в основата на паметника, митрополит Григорий и свещеници от Врачанска епархия отслужиха „Трисагиум“- заупокойно църковно служение за падналите геройски за Отечеството. По време на церемонията, кметът Калин Каменов прие и знамето на участниците във велопохода “Козлодуй-Околчица”.