Кой е сенсей Василий Ковяр? Човек история, който през своя живот е видял и преживял драматични събития и екстремни ситуации. Роден е в град Тернопол, Западна Украйна, на 27 декември 1947 г. Завършва средното си образование в Техникум за художествена обработка на метала, откъдето идва и любовта му към силата на огъня и здравината на метала. Започва да се занимава с бойни изкуства от седемгодишен, което се превръща в негова съдба.

Постъпва на редовна военна служба в Таджикистан, където служи три години. През 1969 г. участва в събитията от китайско-съветския пограничен конфликт в района на остров Дамански. По-късно, вече офицер, е изпратен принудително в Афганистан като инструктор по бойни изкуства, където обучава специалните армейски части.

По едно или друго стечение на обстоятелствата, през 1989 г. Василий Ковяр пристига по покана в България и това слага новото начало в живота му. Започва от нулата, но силата на духа и волята да започне нова страница в книгата на своя живот, са достатъчни, за да се превърне в човек легенда в малкия град Мездра.

Защитава сертификата си за черен колан и степен първи дан и започва работа като инструктор по бойни изкуства в Мездра. Така се ражда Клубът за източни бойни изкуства "Лотос-М”, в който за около 25 години дава редица млади специалисти в системата на безопасността в България.

През 2005 г. е избран за треньор на годината в традиционната анкета "Спортист на годината” на община Мездра.

Наред с бойните умения, Василий Ковяр не забравя и своята отколешна страст - стихията на огъня и метала. Така се ражда идеята да започне да се занимава с художествена обработка на метала, въпреки липсата на подходящи условия. Той започва да увлича в своите занимания и децата, които членуват и тренират в клуба.

За човек, който носи в душата си красотата и изкуството, не е необичайно и да протегне ръка към четката и палитрата. Така върху платната оживяват багрите на цветята, долавя се шума от разбиващите с в скалите морски вълни, дочува се като ехо звънът на църковната камбана…

Първата изложба на Василий събра десетки приятели, ученици и гости в залата на КИБИ "Лотос-М”. Изложбата бе открита от Светла Дамяновска, главен експерт "Култура и художествена галерия" в Община Мездра. Албена Митова, PR в Общината, представи интересната и богата биография на юбиляря.

Сред гостите на тържеството бяха кметът на Мездра Генади Събков, директорът на Дирекция "Социални и хуманитарни дейности" Елена Нанова и Жанета Маринова, старши експерт "Спорт, младежки дейности и работа с деца".