Евентуален Закон за таван на надценките ще цели минимална държавна намеса в регулирането, разясни служебният министър.

Според потребителите, информационният портал за наблюдение и сравнение на цените на част от хранителните продукти в малката потребителска кошница в България е стъпка в правилната посока, но не вярват, че е възможно да се постигне сериозно намаление в цените.

"Във всички случай е полезно да има такава платформа, човек ще може да сравнява, да се ориентира... Може би е добре, но не вярвам да реши целият проблем, просто не съм оптимист... Виждате каква е минималната заплата, направете една сметка колко отиват за храна... Тази платформа дава гласност на случващото се, това е по-важното, защото хората просто виждат какво се случва на пазара".

Готов е стикерът, който ще показва трайно ниските цени на хранителните продукти в магазините, пожелали да се включат в информационната система foodprice.bg, съобщават от Министерството на икономиката.

До сега само две търговски вериги са подали информация към сайта foodprice.bg, като тя вече е публикувана. Едната верига е "Лидл", която предоставя информация за 5 продукта в търговската ѝ мрежа. Другата верига е "КООП" на Централния кооперативен съюз, която предоставя информация за 15 стоки в магазините си в София и Пловдив.