Участниците в програмата извършиха и някои от процесуално-следствените действия, които са им необходими за разглеждане на поставен казус. В рамките на програмата те извършиха и освидетелстване на лице, след което им предстои да проведат разпит на свидетел. Правомощията и компетенциите на прокурора, като наблюдаващ надзора на досъдебното производство беше разисквана тема и студентите зададоха много въпроси на прокурор Събинска, чиито отговори им разясниха по- бързо и разбираемо казусите, за които дълго трябва да се чете в учебниците.

Районен прокурор Събинска
Районен прокурор Събинска

Стажантската програма на Районния съд във Враца е единствена от този вид обучение в страната и е осъществена по идея на съдия Вероника Бозова, която е и говорител на съдебната институция. За MediaNews съдия Бозова обясни, че никой не финансира програмата, а тя е изцяло организирана и провеждана от Районния съд със съдействието на Районната прокуратура.

съдия Бозова
съдия Бозова

"Резултатите от петте вече проведени специализирани обучения са положителни и са на база отзивите на участниците, които от своя страна са предложили модули за подобряване на програмата. Всички преминали през нея са споделели че стажът им е бил изключително полезен в практически аспект. В последната година на местно ниво участниците в програмата са предпочитани при започване на работа, като юрисконсулти в различни институции.

Статистиката ни показва, че 90 % от тях вече са се реализирали при частни съдебни изпълнители и като разследващи полицаи. Други са издържали адвокатските си изпити и са вписани, като адвокати в различни кантори. Над 30 студенти са минали обучението в програмата, някои от тях дори са участвали по два пъти”, сподели съдия Бозова и добави: "Повече от студентите са пътуващи и карат официалният си стаж от 6 месеца в други градове. В групата има студенти от Роман, Бяла Слатина, двама са от Мездра, а техен колега пътува по няколко пъти седмично за заниманията от София. За нас това е индикатор, че стажантската ни програма все повече добива популярност и е полезна на бъдещите ни колеги”.