Петима дипломирани младежи от Враца облякоха тогите на съдии и прокурор и проведоха съдебно заседание по сложен казус за злоупотреба на пари и документи от длъжностни лица. В ролята на съдии влязоха стажант-юристите Диана Конецовска и Натали Радулова. Председател на съдебния състав беше колегата им Албертин Йорданов. Ролята на прокурор се падна на Симона Златарева, а „ адвокат Марковски” изключително правдиво изигра Александър Маринов.

За да премине на ниво симулативният тренинг помогнаха утвърден действащ прокурор, който се яви като адвокат на подсъдима. В нейната роля пък, на жена в напреднала бременност, се превъплати ръководителят на проекта за стажанти, съдия Вероника Бозова, макар че с изящната си фигура изобщо не покриваше образа на бременна, но пък категорично отказваше да приеме повдигнатото срещу нея обвинение и настояваше, че е невинна. В процеса имаше и втори подсъдим, годеник на бременната и неговата роля бе изиграна от известен адвокат, който дори бе доведен с белезници в залата.

Второстепенните роли бяха поверени на свидетелите, беше разпитан дори и един „министър”. Стана дума за корупция на магистрати, за полицейско насилие, искаше се отвод на прокурора. Съдебният състав леко се обърка от заплитащият се казус. Накрая делото бе изяснено от обективен характер. Симулацията не протече като шоу по комерсиален сценарии, беше сериозен спектакъл съобразен с закона и справедливото правораздаване. Съдия Бозова даде срок на стажантите да се съвещават, да мислят и в понеделник да са готови и с мотивите и с присъдата.

Тя каза за MediaNews, че е доволна от симулираният съдебен процес. Това е първото заседание на нашите стажанти и е логично да протече с известна неувереност - каза съдия Бозова. Тя поясни, че бяха допуснати много грешки, които предстои стажантите да разгледат, като вазивна инстанция и им предстои да имат още две заседания в гражданско производство. Тренингът им дава умение да се произнасят по искането на страните, да водят съдебния процес и да мислят глобално върху закона. Когато грешим сме провокирани да учим още и още и смятам, че грешките от процесуално естество, които допуснаха сега стажантите, ще запомнят винаги и няма да ги допускат никога - беше категорична авторът на стажантската програма, наказателният съдия Вероника Бозова.