В първия съботен ден на месеца - 7 май, и след празничното натоварване от традиционните обилни трапези е за предпочитане да се излезе сред природата. Тази възможност предоставя Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" към Изпълнителна агенция по горите и Природозащитен център "Натура", съобщи за Medeanews.bg Георги Антонов, координатор към природозащитната институция. Той поясни, че за седма поредна година се организират еднодневни излети на територията на парка, гарантирани с безопасно преминаване през маршрутите от квалифицирани планински водачи.

В определени съботни дни по график граждани туристи и гостите на Враца могат да се включат в организирани посещения по Врачанската екопътека, водопада "Скакля" и пещерата "Леденика". Първият излет, на 7 май, ще бъде по маршрут: прохода "Вратцата" - пещера Леденика. На 21 май ще има разходка по живописната екопътека "Боров камък". Може да стигнете до най-високия непостоянен водопад на балканския полуостров - Скакля, на 4 юни.

Телефонът за записване е: 092/ 66 03 18 или на място в Природозащитен център "Натура" във Враца.

Преходите са по 6 часа, на места са стръмни и планинарите знаят, че не са подходящи за деца под 7-8 годишна възраст. Организаторите препоръчват екипировка от удобни туристически обувки, дълъг панталон, дъждобран, а в раниците да сложите суха храна и вода.

Ако на 7 май времето не е подходящо за първия маршрут, преходът ще се проведе на 14 май, уточни Антонов. Той сподели, че миналото лято повече от 140 туристи са се възползвали от удоволствието да участват в еднодневните излети във Врачанския Балкан.