С изпълнението на проекта партньорите от четири организации: Румънска асоциация за електроника и софтуерна индустрия – филиал Олтения - гр. Крайова; Асоциация Строителен клъстер - Олтения - гр. Крайова; Видинска търговско - промишлена палата и Сдружение „Национален център за информационно обслужване“ – гр. Плевен са си поставили като основна цел да се развие съвместният пазар на труда в трансграничния регион, да се увеличат инвестициите в човешки капитал, да се открият нови икономически възможности, отговарящи на нуждите на региона в областта на строителството.

Общите предизвикателства от двете страни на река Дунав са свързани с високата безработица, ниското ниво на образование и квалификация, заплащане, по-ниско от средното за страната, миграцията на населението към по-големите градове или към други страни.

За преодоляване на проблемите и постигане на основната цел на проекта ще бъдат изпълнени следните основни групи дейности:

1. Изготвяне на проучвания за нуждите от квалификация в областта на строителството в трансграничния регион Долж, Олт, Мехединци, Монтана, Видин, Враца и Плевен.

2. Срещи за популяризиране на резултатите от направените проучвания сред всички заинтересовани страни в областта на проекта.

3. Изготвяне на триезичен речник на специфичните термини, използвани в областта на строителството

4. Организиране и провеждане на обучения, отговарящи на нуждите от квалификация на строителния бранш в региона.

5. Организиране на стажове и обмяна на опит за преминалите курса на обучение с посещение на строителни фирми и срещи с потенциални работодатели.

6. Създаване на информационни центрове за информация и консултиране в областта на строителството, които ще продължат да действат и след завършване на проекта.

7. Организиране на трудови борси за търсещите работа в строителния бранш в трансграничната зона – 2 в Румъния и 2 в България.

Проект „JOINT CONSTRUCT“ е разработен по приоритетна ос 4 на програма „Interreg V-A Румъния- България“: Квалифициран и приобщен регион; специфична цел на приоритетната ос 4.1: Да се насърчи интеграцията на трансграничния регион по отношение на заетостта и трудовата мобилност.

Организатор на събитието е Сдружение „Национален център за информационно обслужване“.