Започна третото издание на Фестивала на изкуствата „Free fest: Магията на Мездра”. Той се организира по проект, реализиран от Община Мездра със средства по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Културният форум бе открит официално на градския площад, където участниците във фестивала посрещнаха Музите на съвременните изкуства, символизиращи новите творчески стилове в традиционните изкуства.

Кулминацията на официалното откриване на феста бе огненото шоу, представено от младите актьори от врачанската театрална група „Темп” с режисьор Георги Врабчев. На сцената се изявиха и възпитаниците на Детския танцов състав „Мездренче” при градското читалище „Просвета” с художествен ръководител Йоанна Аспарухова.

Програмата на тридневния фестивал на изкуствата включва три уъркшопа: по живопис, който ще се проведе в Археологически комплекс „Калето”, „Народни, съвременни и ромски песни и танци” в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство и „Изобразително изкуство и графити фест” в СОУ „Иван Вазов и в алеята на бул. „Стамболийски”.

Планирани са още концерти на участниците в творческите работилници, както и на вокалните групи „Уингс” и „Детски свят”.

Фестивалът ще бъде закрит на 6 май - Деня на Мездра, със заключителен концерт на площад „България”.