В България предвидените дейности включват – проучване на разпространението на вида през зимата и по време на миграция, организиране и провеждане на съвместни патрули и активна работа с държавните институции за предприемането на необходимите мерки за защита на вида във важните за него зимовища на територията на страната.

Екипът на БДЗП ще оказва и експертна помощ на турските колеги във връзка с провеждането на теренните проучвания, анализа на заплахите и създаването на кучешки екип за борба с отровите в Турция, който ще е първият за тази страна.

В рамките на проекта са предвидени различни дейности за подобряване на гнездовите местообитания на вида в северна Европа и елиминирането на заплахите в местата на размножаване, минимизиране на заплахите за вида по миграционният му път и в местата за зимуване – незаконен отстрел, смъртност по електропреносната мрежа и отравяне. Значителни усилия в проекта ще бъдат насочени към маркиране с предаватели на мнозинството от гнездящите двойки от вида в Естония и Полша и разкриване на всички места, важни за големият креслив орел по време на миграция и зимуване.

Въпреки наличните съвременни данни за големият креслив орел, все още се знае твърде малко по отношение на тези места и съществуват такива, които не са известни на орнитолозите. Най-голяма липса остава оскъдната информация по отношение на заплахите, с които вида се сблъсква в този етап от жизненият си цикъл.

Ако наблюдавате вида в България, може да изпратите данните или да въведете наблюдението в SmartBirds. За допълнителни информация може да свържете и с координатора на проекта Добромир Добрев: dobromir.dobrev@bspb.org.

Източник: bspb.org