Проектът включва организирани обиколки, които ще представят богатото културно и историческо наследство на Северозападна България. Туристите ще имат възможността да посетят значими исторически обекти, музеи и традиционни селца, където ще се запознаят с местните обичаи и занаяти. Особено внимание ще бъде отделено на винените маршрути, които ще предложат дегустации на висококачествени местни вина и посещения на винопроизводители.

"По пътя на традициите в Северозападна България" цели не само да привлече туристи, но и да подкрепи местната икономика чрез сътрудничество с местни производители, занаяти и ресторанти. Проектът ще предостави възможности за нови работни места и развитие на малкия бизнес в региона.

"Северозападна България е богата на културно и историческо наследство, което заслужава да бъде открито и оценено. Чрез този проект искаме да предложим на туристите автентично преживяване, което съчетава история, традиции и вино.", заявиха партньорите по проекта. Друг основен партньор е и Международната конференция за винен туризъм (IWINETC), което ще добави добавена стойност към проекта.

Туристическите обиколки ще започнат от Август 2024 г., като записванията са вече отворени.