Първи на откритата цената в Градската градина се изявиха виртуозите от Гушанската духова музика при НЧ "Развитие-1928" от монтанското село Замфирово. След тях десетки художествени колективи от цялата страна пяха песни и мелодии, играха хора и танци, които са характерни за фолклорната област, регион или селище, от което идват. Сред участниците има и гости от Република Сърбия.

За радост на присъстващите на празника, всички състави се представиха с разнообразна програма и на изключително добро ниво, а майсторските им изпълнения впечатлиха публиката и заслужиха нейните бурни аплодисменти. Всички участници получиха юбилеен плакет и грамота от Община Берковица.

Организатори на фестивала са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов 1872”. Целта на събитието е популяризиране на българския фолклор - градски, автентичен и обработен.

Фолклорният фестивал "Балканът пее и танцува" е един от най-старите в България. неговото начало е поставено преди цели шест десетилетия като събор надпяване на фолклорни състави от Берковска околия. Провежда се до 1978 г., а е възстановен отново като фолклорен празник през 2002 г.

От 2005 г. във фестивала участват и състави от чужбина. В дните на фестивала различни фолклорни групи представят стари градски песни, показ на градски костюми, народни носии, духови, жанров, сватбарски оркестри, фолклорно танцово изкуство, народни песни, народни обичаи, легенди, фолклор на етнически групи и обработен фолклор. Ежегодно на фестивала показват своя талант, обичаи и традиции самодейни състави от страната и чужбина