Честването на празника започна с водосвет, отслужен от енорийския свещеник на селото отец Васил Николов, който благослови лозовите масиви и присъстващите с думите: "Нека Божието благословение бъде над всички Вас! На многая и благая лета!"

Новост в тазгодишното честване на Трифон Зарезан в Типченица бяха емблематичните персонажи на тракийския бог на плодородието, виното и веселието Дионис, в ролята на който се превъплъти Цветан Костов, и на "Мома врачанска" (в ролята Рени Маринова), символ на уникалния винен сорт грозде "Врачански мискет".

По традиция самодейци от местното читалище пресъздадоха народни обичаи, характерни за деня на Св. Трифон.

По-сетне един от най-възрастните Трифонци - 66-годишният Николай Василев, извърши ритуалното зарязване на лозята, придружено от благопожелания за берекет: "Ой ти, лозе, типченско ти лозе, бъди благословено! По весло от пръчка, тонове грозде от лозе! На всички стопани, стопани миряни, гроздовете да станат колкото типченските баби! Зли сили, градушки, болести - далече от лозята типченски!"

След него лозарските ножици хванаха Велин Джиджев, управител на Винарна "Типченица", която стопанисва 300 дка лозови масиви в землището на селището, кметът на Мездра Генади Събков, общинският съветник д-р Ивайло Тодоров и главният агроном на винарската изба Георги Николов, който беше определен за "Цар на лозята".

За празничното настроение на типчене и техните гости се погрижиха Женският народен хор "Типченски майки" с ръководител Любомир Гешковски и Върчешката духова музика с ръководител Николай Пеев.

За осма поредна година се проведе конкурс за най-добро домашно вино, в който се включиха 13 местни производители. При червените вина журито с председател инж. Надя Минева - главен технолог на Винарна "Типченица", отличи еликсира Мерло&Сира на кмета на селото Георги Георгиев, а при белите вина - това на Николай Павлов.