За участие в обучението на СИК/ПСИК от РИК се изплаща допълнително по 20 лв. За получаването на бюлетините и другите изборни книжа и материали в деня преди изборите, както и за подреждане на помещението за гласуване, се изплаща по 15 лв. на всеки участвал член на СИК.

Членовете на СИК/ПСИК, които представят протоколите на СИК/ПСИК и другите изборни книжа и материали в РИК, съответно в общинската администрация, получават допълнително по 25 лв.

За времето, необходимо за работата на членовете на СИК/ПСИК в съответната комисия, те се осигуряват като лица, упражняващи трудова дейност на изборна длъжност. Осигурителните вноски по Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване за сметка на държавния бюджет.

Изплащането на възнаграждението на членове на комисии, регистрирани като безработни и/или с право на социално подпомагане, не лишава лицата от получаването на обезщетения и/или помощи, както и не изисква изменение на декларирани вече от тях обстоятелства и не се облагат с данъци по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.