Днес, пред дома на Нецо Бояджията и пред паметната плоча на Левски се събраха десетки жители и гости на Лик, за да отдадат своята почит към делото и личността на Апостола на българската свобода – Васил Левски.

Секретарят на Читалището – Марияна Димитрова припомни историята за за идването на Дякона в Лик в онези тъмни и страшни години и за десетината достойни лижени, целунали камата и револвера със страшната клетва – Свобода или смърт.

Самодейците от НЧ „Наука 1919” поднесоха богата литературно-музикална програма. Гласовите певици от фолклорната група при Читалището изпълниха „Песен за Лик”, а най-младите жители на селото – децата, бяха подготвили заедно със секретаря на културното средище – Марияна Димитрова, вълнуващ рецитал по стихове на Вазов и съвременни поети, посветени на Апостола.

Човекът, живял във времето и времето живеещо в него... Който бе и ще остане пример за всички българи, и чиято саможертва освети пътя на България за свобода и независимост.

Слово за Дякона поднесе кметският наместник Роман Иванов. „Нашият Апостол не умря в онзи мрачен февруарски ден през 1873 г. През целия си живот той посяваше семената за свободна, чиста и свята република, а днес ние -неговите потомци, трябва да погледнем в себе си и да си отговорим честно дали вървим по същия път, начертан от Апостола” – завърши изказването си кметът.

Денят, посветен на Апостола продължи в Клуба за занимания и настолни игри към Читалището, където започна междуселски турнир по тенис на маса за малки и големи между състезателите от двете съседни села – Ослен Криводол и Лик.

Гости на тържественото честване бяха и представителите на Младежки център – Враца. Припомняме, че миналата година младежите от Лик се сдобиха с Клуб „Настолни игри” по проект Младежки център – Враца. Днес клубът се обогати с нова тенис маса и още пет нови настолни игри за децата на Лик.