За пета поредна година Областният комитет на ВМРО - Враца организира среща, посветена на проблемите на българите в чужбина. Домакин на събитието бе Регионалният исторически музей.

В дискусията взеха участие Яни и Игор Никола от Сдружението за албано-българско приятелство от гр. Корча, Република Албания, Трайче Попов от гр. Кавадарци, активист на Студентското дружество „Вардар“ - София и Златица Угриноска от гр. Струга, Република Македония, представители на Националния младежки комитет на ВМРО, общински съветници, историци и общественици.

Сред гостите на форума бяха проф. Ангел Кунов от БАН, почетен гражданин на Враца и Яна Нинова, председател на Общински съвет - Мездра.

Депутатът от „Патриотичния фронт” Красимир Богданов изнесе доклад за развитието на контактите и дейностите на структурите на ВМРО от Врачанско с нашите сънародници в Македония, Албания, Западните покрайнини (Сърбия), Румъния, Косово, Молдова, Бесарабия (Украйна), Западна Европа, САЩ и Канада, които датират от 2008 г. насам. Той очерта и основните приоритети в работата на ВМРО с българите, останали извън пределите на Майка България.

От своя страна Трайче Попов (Студентското дружество „Вардар“) и Яни Никола (Сдружение за албано-българско приятелство от гр. Корча) споделиха проблемите, пред които са изправени българите в Македония и Албания.

В рамките на V ежегодна среща, посветена на проблемите на българите в чужбина гостите от Македония и Албания присъстваха на тържествената сесия на Общински съвет - Враца, на празничния концерт и на митинга-заря на 1 юни на площад „Христо Ботев”, както и на всенародното покло-нение на връх Околчица на 2 юни