В Спортно-туристическия календар 2018 няма нито един национален турнир или държавно първенство, които са включени в календара на съответната спортна федерация или съюз. Няма и нито едно ново спортно събитие, организирано от външни организации съвместно с Община Мездра.

Ако изключим традиционният Шосеен пробег "З март", юношеският турнир по хандбал "Малки локомотиви" и турнирът по художествена гимнастика "Коледни звездички", които евентуално ще бъдат с международно участие, останалите прояви са от местно значение. Сред тях са ежегодният Открит турнир по футбол на малки врати, градските първенства по шахмат, художествена гимнастика и снукър, плувен курс за ученици, общински турнир по тенис на маса и пр.

За пълнеж са включени прояви от общинския, областния и зоналния етапи на Ученическите спортни игри (УСИ), зимен и пролетен спортен празник, смесена лекоатлетическа щафета и футболен турнир за детските градини и т. н.

Предвижда се организирането на поредния, IV Детски турнир по футбол Мемориал "Семко Горанов" и на първото издание на Мемориален турнир за ветерани "Ангел Радков-Чико", който беше заложен и миналата година, но в крайна сметка така и не се състоя.

В годината, в която се навършва един век от началото на организирания туризъм в Мездра, в календара е заложена само една туристическа проява - поход от хижа "Рилски езера” до езерото "Бъбрека", която е планирана за месец юли.

Постният като "Pizza Vegetariana" спортно-туристически календар допълват три прояви, организирани от Спелеоклуб - Мездра: проучвателна спелеоложка експедиция в района на село Люти дол, подготовка за Националната експедиция "Каменополски карст 3" в района на село Цаконица и състезание по пещерно-приложни дисциплини край Археологически комплекс "Калето".

Културният календар на Община Мездра за 2018 г. все още е "служебна тайна".