Кражбата на гориво била разкрита от служители на Участък "Огоста", които след получена оперативна информация установили двамата извършители в момент на източване на горивото. Те не се подчинили на полицейските разпореждания и побягнали в пресечена местност край пътя, като оставили покрай едното полуремарке 2 туби, пълни с около 70 литра гориво и гумен маркуч, пъхнат в резервоара на полуремаркето.

В хода на полицейските действия на около 100 метра от крайпътната отбивка, в посока гр. Видин, е открит лек автомобил "Ауди А3" с видинска регистрация, със свалена капачка на резервоара и 2 празни туби от същия вид в багажния отсек. На около 30 метра пред автомобила на черен път била намерена и 30-литрова туба, пълна с дизелово гориво.

В процеса на работа служителите на реда по „горещи“ следи задържали извършителите – двама жители на област Видин, на 25 г. и 16 г.

На двамата са взети обтривки от дланите и наложено задържане до 24 часа по ЗМВР.

По случая са снети сведения от водачите на тежкотоварните автомобили, иззети са веществени доказателства, в това число и лекият автомобил Ауди. На местопроизшествието е извършен оглед и образувано досъдебно производство.