"Това е голяма стъпка към подпомагане на хората по-лесно да намират и да се свързват със съдържание, което идва от изключителната общност от здравни специалисти в YouTube", се казва в съобщението. Освен лекарите и медицинските сестри, специалистите по психично здраве и доставчиците на здравна информация също могат да кандидатстват за проверка в YouTube, която позволява техните видеоклипове да бъдат забелязвани лесно от потребителите.

"Тази нова стъпка ще ни позволи да разширим обхвата си, за да включим висококачествена информация от по-широка група канали в областта на здравеопазването", заяви компанията.

По данни на Националната академия по медицина, около 90% от американците използват социалните медии, за да търсят здравна информация.

Миналата година YouTube беше подложен на критики за това, че е хоствал видеоклипове, които критикуват ваксините срещу Ковид-19 или противоречат на здравните указания на Световната здравна организация или Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

В отговор на това през септември 2021 г. сайтът забрани подвеждащото и неточното съдържание за ваксините.

Той стартира също така ограничена програма, която позволява на видеоклиповете на отделите за обществено здраве, болниците и правителствата, наред с други организации, да имат етикети, които уведомяват потребителите, че са авторитетни.

Именно тази програма сега се разширява.

За да получат достъп до програмата, здравните специалисти трябва да предложат доказателство за професионалните си лицензи, да следват най-добрите практики за споделяне на научнообоснована здравна информация и да имат канал с добра репутация в YouTube, заяви компанията.

YouTube, със седалище в Сан Бруно, Калифорния, има обхват от около два милиарда активни потребители месечно.