Второто издание на конкурса през 2024 г. е в категория „Фолклорни танцови състави и ансамбли, възраст на участниците 13-18 години включително“, като в него не могат да участват състави към училищата по изкуствата и училища с паралелки „Професия танцьор“ или „Хореография“.

На 22 юни, на сцената излизат танцовите формации „Балканска младост“ от Етрополе с художествен ръководител Калинка Пушкарова, „Детелини“ от Павел баня с художествен ръководител Христо Христов, „Дупница“ с художествен ръководител Воин Войнов, „Мездра“ с художествен ръководител Мирослав Аспарухов, „Никола Гинов“ от Бургас с художествен ръководител Димитър Гинов, „Ради Радев“ от Елин Пелин с художествени ръководители Яна Йорданова и Борислав Ковачев, „Русчуклийче“ при Общински детски център в Русе с художествен ръководител Нели Гарвалова, „Средец“ (София) с художествени ръководители Ива Търнева и Александър Петров, „Чудесия” (Пазарджик) с художествен ръководител Таня Димитрова и „Шумен“ с художествен ръководител проф. Катя Кайрякова.

Наградният фонд е на обща стойност 15 000 лв. Паричните награди са в размер на 11 000 лв., има авторска статуетка, плакети, грамоти, награди на организации и международно жури. Конкурсът има две оценяващи журита – национално и международно.

„Нашата мисия е да подкрепим развитието и повишаване нивото на изпълнителско майсторство на участниците в любителски фолклорни танцови състави и ансамбли в България чрез създаване на силна конкурентна среда. Целта ни е да съхраним, популяризираме и развием българското фолклорно танцово изкуство с респект към истинността на предаване на културното ни наследство и стремеж за достигане на най-високо ниво на сценично изпълнение. Да представим на широката публика най-изявените самодейни състави от цялата страна при равни условия на съревнование и най-високи изисквания за художествено майсторство“, разказват организаторите на „Топ 10. Български танцов фолклор“.