Това съобщи председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров. "Колегите в не малко от срещите казаха, че са сами много често са сами", призна той.

От Министерството на образованието потвърдиха за проблема, но поясниха, че става дума за много по-малко случаи. "В МОН бяха получени сигнали, че в определени населени места - в областите Русе, Кюстендил, Шумен, Бургас Стара Загора и София-област, основната работа по механизма се извършва от учители и директори на училища и детски градини, от представители на общинските администрации и съответно кметовете. Става дума за определени населени места, а не за целите области", заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Проблемът е сериозен и засяга голяма част от екипите, каза Юлиян Петров. "Според мен грубо в над 50% от случаите липсват останалите участници в тези групи", твърди той. Според зам.-министър Сачева обаче проблемът не е толкова мащабен. "Не мога да се съглася с подобна оценка. Ние разполагаме с ежедневна информация в работата на тези екипи през информационната ни система. Говорим за много по-малък процент и то в определени населени места", аргументира се Сачева.

Според Юлиян Петров вероятната причина за отказ от участие в екипите е липсата на регламентирано заплащане. Работата на механизма за календарната 2017-а не предвижда допълнителни средства, заплащат се единствено разходите, обясни зам.-министър Сачева. "

За следващата година, на базата на резултатите и проблемите, които сме открили ще бъде направена и остойностена национална програма в подкрепа на механизма", поясни тя.

Над 3000 деца са върнати към образователната система и са обходени повече от половината адреси. Има информация за местонахождението и за конкретните причини за отпадането на над 100 000 деца. Обобщените резултати ще са ясни в края на октомври.


Източник:
actualno.com