Честването уважиха и председателят на Българския антифашистки съюз Симеон Игнатов и Михаил Миков. Лидерът на БСП Корнелия Нинова , председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и Георги Гергов изпратиха поздравителни адреси. Социалистите се поклониха пред паметника на септемврийци и поднесоха цветя. "Подемаме кампания да възобновим всички поругани паметни знаци, заяви лидерът на областната структура на БСП" - Монтана Пламен Младенов. Редови членове на червената партия пожелаха да бъде възстановен и паметника на Поп Андрей, демонтиран след промяната. Празникът продължи с народни танци и изпълнения на патриотични песни.


Ръководството на въстанието се съсредоточава във Фердинанд, днешния град Монтана, където са Георги Димитров, Васил Коларов, Гаврил Генов. С около 2 хиляди въстаници Гаврил Генов превзема Бойчиновци.

Но на 18 септември правителството се обръща към Великите сили да му бъде разрешено да извърши мобилизация в нарушение на Ньойския договор. Мобилизирани са около 3 хиляди души. Освен това са изпратени части от гарнизоните в Русе, Плевен, Шумен. Така въстанието в Северозападна България е потушено с особена жестокост. Над 5 хиляди души са избити, около 15 хиляди са арестувани и репресирани, 2 хиляди емигрират. Емигрират и ръководителите на въстанието Георги Димитров и Васил Коларов.