За MediaNews Илиана разказа, че на 18-ти май около 17.30 ч. пътувала с тролей от жк. „Дъбника” към центъра на града. Тролеят спрял на площад „Благоев”. Още като спуснала белият бастун да намери с него земята с изключителната си сензитивност усетила, че нещо не е в ред. Бастунът се заровил в нещо дълбоко и изхвръкнал от ръката й. Секунди след това паднала и усетила нечовешка болка в десния си крак . Струпали се хора, ахкали, тюхкали се, ватманът се обадил за спешна помощ. Линейката е транспортирала до болницата и там я я оперирали спешно,а интервенцията продължила няколко часа. Вече месец незрящата жена се придвижва с инвалидна количка в дома си и ще бъде в това положение още 30-тина дни.

дупките на пътя
дупките на пътя

„ Не споделям преживяното от мен, за да провокирам съжалението на хората. Ще изтърпя жестокостта на ситуацията в която попаднах и с воля и търпение ще се оправя. Само, че моят случай не е само частен случай. Има нередности и причини, които причиниха инцидента. Ватманът спря тролея много преди спирката, в средата на уличното платно, точно до една шахта с две дупки до нея. Аз нямаше да мога да ги видя, нали? Тези дупки вероятно още са си там. От Общината сигурно ги знаят, там работят все зрящи хора. И ватманът е зрящ човек, пък не ме видял, че съм с бял бастун…

Приятели ме съветват да съдя, Тролейбусен транспорт и Общината. Това обаче не е решение. Аз не искам съдът да се произнася по такъв казус. Искам някак да се обърна към хората, които си казват „и така си може”. Не може ватман да спира 20 метра преди спирка в средата на пътя и да отваря врати, за да слизат пътниците. Не трябва той да не вижда белият бастун на някои от своите пътници в обратното огледало. Не може на централна улица в средата на улицата да има дупки.

В града ни има много хора с увреждания, има слепи дечица. Ако някой от тях попадне в подобна ситуация, последствията могат да са по-жестоки от един счупен крак, като моя”. Това сподели Илиана и добави: „Моля ватманите да не спират на място различно от определените за спирки места. Моля служителите в Общината да огледат дупките преди спирката на площад „Благоев” и да се разпоредят за запълването им.

Моля своите съграждани да виждат белият бастун, защото с него ние, незрящите, осезаваме местата за следващите си стъпки, белият бастун са нашите „очи” ,иначе с нищо не сме по-различни от другите хора. А на медиците от Спешния център, и на ортопедите д-р Зарков и д-р Торбов, благодаря от сърцето си за грижите към мен.”-споделя Илиана.


Въпреки страданието си в момента, Илиана ни изпраща с усмивка и впечатляваща позитивност и ни показва подарък от приятели, избродиран текст от Библията, в който пише „Той няма да остави да се поклати ногата ти…Господ ти е пазач”.