И докато закриването на училището в Елисейна е своеобразна "Хроника на една предизвестена смърт”, каквато рано или късно ще застигне и школото в Моравица, то разнобоят по отношение на МБАЛ - Мездра е ясен знак, че нещата с болницата не вървят на добре.

Неслучайно именно по този въпрос за пръв път от година и половина "бракът по сметка" в местния парламент между БСП, ГЕРБ и Либерален алианс (ДПС) се пропука.

Според д-р Ивайло Тодоров от ГЕРБ, въпреки положителният финансов резултат - печалба от 2 хил. лв., с който здравното заведение приключва 2016 г., основният проблем на болницата е, че тя не е кадрово обезпечена, в т. ч. откъм лекари и други медицински специалисти.

В крайна сметка след разгорещени дебати годишният финансов отчет на МБАЛ - Мездра за 2016 г. не бе приет. „За” гласуваха присъстващите в злата 5-ма съветници от БСП и един от "Либерален алианс”, "против" бяха д-р Тодоров и четиримата съветници от АБВ, а Яна Нинова и Ивайло Тошев от ГЕРБ и Георги Валентинов и Огнян Петров от "Народен съюз" се въздържаха.

Според управителя на МБАЛ - Мездра д-р Илиана Михайлова, ако до 30 юни болницата не внесе в Агенцията по вписванията годишния си отчет, тя ще понесе тежки финансови санкции. Още по-крайна бе председателката на комисията по здравеопазване д-р Митка Лечева, която заяви, че това ще доведе до закриването на болницата.

Що се отнася до неприемането на годишните отчети на "Транс-Авто 2015” и "Мездра-Автотранспорт 2003" за м. г. - в случая сме свидетели на поредния пример, че когато треньорът и играчите от един отбор не играят в екип - работата няма как да върви. Факт е, че опитите на управителя на двете дружества Божидар Червеняшки да ги извади от тежкото финансово състояние, в което се намират от години, не срещат подкрепа от страна на Общината.

Въпреки зададените за парлама актуални питания за спортната зала и за проведените конкурси за държавни служители в Общинската администрация, продължилата четири часа и половина сесия на Общинския съвет остави горчивия привкус, че "Има нещо гнило в…" Мездра.