Ангел Ангелов харесва българския фолклор. Няма как да не се развълнува човек, имал шанса да го чуе как изпълнява „Девойко, мари хубава”. Според Ангел надеждата е горивото за достигане на целта, а мечтите са криле.

Освен че свири виртуозно на пиано, Петрослав Цеков е изключителен певец. Той е завършил две бакалавърски степени и една магистратура в Музикалната академия в Пловдив, има сертификат от института за руски език "Пушкин” в Москва. Записал е втора магистратура и е категоричен, че доктурантурата е следващата му цел.

Стъпките на Елица Стефанова са неуверени, понякога плахи. Не са такива обаче, фините пръсти на момичето, когато играят с изящна красота върху клавишите на пианото. Елица е отличничка в Езиковата гимназия на Враца и е единствената, достигнала до национално ниво за Северозападна България на Spelling Be. На своята крехка възраст вече е получила над 50 награди.

Денислав Цеков е осъществил една от мечтите си и вече е студент по социални дейности. Категоричен е, че ще бъде полезен след време на хората с увреждания.

Председател на Териториалната съюзна организация във Враца към Съюза на слепите е Илияна Киркова. За нея може да се разказва много. Тя е учителка на деца с нарушено зрение и позитивизмът й е завладяващ. Завършила е колежа "Филаретова” и дълги години е работила като масажист във врачанската болница. Предстои й дипломиране във висше учебно заведение със специалност "Педагогика на зрително затруднените". Илияна не употребява думи като трудно, не мога, невъзможно…

Незрящите в община Враца са повече от 120 души. Всеки от тях преодолява многобройни бариери в желанието си да е част от обществото, въпреки тежките последици от слепотата. Белите им бастуни ни призовават безгласно: „Ние сме сред вас и не сме по-различни”.

А ние... Ние трябва, освен да ги видим, и да им подадем ръка.