Според констатациите на БАБХ наред с изпълнение на нормативните изисквания (спазване на срока на годност на суровините и храните; осигуряване на лични предпазни средства, миещи и дезинфекционни средства; представяне на актуални записи към внедрените системи за управление на безопасността на храните; доставка на храни с индивидуално опаковани прибори и др.), са налице и случаи на несъобразяване на закона.
При извършените 1644 извънпланови тематични проверки в
детски кухни майки и училищни столови бюфети и обектите по Закона за
храните на територията на училищата за приготвяне на храна на място и в
обекти тип кетъринг, са констатирани несъответствия, за които са връчени
41 бр. предписания и 2 бр. актове за установяване на административни
нарушения.
Предписанията са за установени несъответствия относно
сграден фонд и технологично оборудване; предлагане на храни, които не
отговарят на Наредба № 8/04.12.2018 г; необявяване на алергени в
храните; неспазване програмата за обучение на персонала съм системата за
безопасност на храните; неправилно съхранение на храни; липса на
достатъчно количество разрешен биоциден препарат за дезинфекция и
спазване указания за употреба; липсват термометри в хладилните
съоръжения за съхранение на храни и за неправилно съхранение на храни.
При извършените 1229 извънпланови тематични проверки на кухни към детски градини и на кетъринг дружества, осъществяващи изхранването на детски градини и училища, са констатирани несъответствия, за които са издадени 25 предписания на кухни към детски градини и 7 в кетъринг дружества. Констатираните несъответствия в кухните към детски градини са свързани с несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване; липса на регистрирано транспортно средство за превоз на обедното меню от централната сграда към филиала на детска градина, предлагане на храни, които не отговарят на Наредба № 8/04.12.2018 г. Издадените предписания в обектите, осъществяващи услугата кетъринг са за констатирани несъответствия по сграден фонд и оборудване; непредоставяне на доказателства за изпълнение на вътрешно мониторинговите програми за проби храни и отривки, в един обект е установено неправилно съхранение на храни и липса на отчитащо устройство за хладилно съоръжение.
Извършени са общо 2873 проверки, при които са издадени 73 предписания и са съставени 2 акта за установяване на административно нарушение. Целта на възложената от ВАП проверка е обезпечаване на изискванията на Закона за храните - храната да е годна за консумация и да не представлява опасност за детското здраве.