"Сегашните ценови равнища не трябва да се разглеждат като поскъпване, а по-скоро като връщане към нормалните стойности на задължителната полица в годините преди пандемията, тъй като през последните години се наблюдаваше занижена цена на задължителната полица", каза брокерът Петър Антонов.

Факторите, които определят цената на застраховката, са видът, начинът на ползване и година на производство на автомобила, обемът и мощността на двигателя, възрастта и стажа на собственика.

"Средната цена в момента за леките автомобили е между 270 до 280 лева при повечето застрахователни компании", обясни брокерът.

По време на пандемията се отчита спад при купуването на автомобили, намаляване на пътно-транспортните произшествия, по-нисък риск при този вид автомобилна полица, това води и до корекция на цената в низходяща посока, каза експертът.

Андрей е шофьор от дълги години. Казва, че няма проблем с цените на Гражданската отговорност и винаги следи кога тя изтича.

"Плащам по 70 лева на разсрочено плащане 4 вноски, за моя бюджет е добре", коментира той.

От бранша смятат, че нагласите на потребителите следват икономическите условия в страната, както и ситуацията на пазара.