© Ангел Карадаков, bg-patriarshia.bg

Специално за височайшите гости, уважили юбилея на Симеон II, ще бъде организирано атракционно пътуване от столицата до Черепиш с ретро композицията "Корона Експрес", теглена от най-бързоходния парен локомотив у нас 05.01. Кралските особи ще бъдат настанени в трите луксозни вагон-салона на Цар Борис III, Царица Йоанна и принц Кирил. Към царския влак ще бъде прикачен и вагон-ресторант.

Според предварителната програма "Корона експрес” ще потегли от Централна гара София в 10:00 часа и ще пристигне на спирка Черепиш в 11:50 часа. Около 12:20 часа композицията ще обърне на гара Мездра, а в 14:00 часа ще отпътува обратно от Черепиш за столицата. Визитата ще бъде осъществена при засилени мерки за сигурност от страна на Националната служба за охрана и на полицията.

Очаква се в пътешествието из живописното Искърско дефиле да се включи почти цялото семейство на Симеон Сакскобургготски - Царица Маргарита, Княгиня Мария-Луиза, както и децата и внуците на бившия премиер. Сред гостите от чужбина ще бъдат испанската Кралица София и сестра й Принцеса Ирина, австрийската Ерцхерцогиня Елена, доайенът на фамилията Принц Андреас Сакск-Кобург-Гота и Принц Тусун от Египет.

Списъка на височайшите кралски особи допълват Принцеса Маргарита и Принц Раду от Румъния, Принц Александър и Принцеса Катарина от Сърбия, Принц Никола от Черна Гора, Принц Лека от Албания със съпругата му Принцеса Елия, както и Осман Салаххадин Османоглу - единственият жив пряк потомък на турските султани Мурад V и Мехмед V.