Националният рекордьор за мъже на 3000 м стийпълчейз Митко Ценов (СК Атлет - Мездра) направи силен старт на сезона в първия турнир от Диамантената лига, който се проведе в катарската столица Доха. 22-годишният възпитаник на треньора Йоло Николов, който бе единственият европейски представител в дисциплината, финишира десети от 18 стартирали състезатели в компанията на дузина кенийските звезди. Той пробяга дистанцията за 8:21.34 мин. - второ най-добро постижение в неговата кариера в тази дисциплина. По този начин европейският шампион за младежи се доближи само на 47 стотни от собствения си национален рекорд от 8:20.87 мин..

Митко изпревари двукратния олимпийски и четирикратен световен шампион Езекиел Кембой от Кения, който остана 12-и на около 10 секунди от Ценов.

Победител в бягането с най-добър резултат в света за сезона - 8:05.13 мин., стана световният шампион за юноши и носител на два сребърни медала от първенствата на планетата за мъже Кипруто, също от Кения, следван от своите сънародниците Биреч (8:08.28 мин.) и Кибивот (8:09.25 мин.).

„Доволен съм от състезанието за себе си, както и моят треньор, заяви след бягането bgathletic.com Митко Ценов. Това, че успях още в първия старт, макар и при тези жега в Доха, да бягам на няма и секунда от личното ми постижение, е добре за мен. Разбира се, очаквах бягане под 8:20 мин., но не се съобразих с климатичните условия… Дори успях последните 500 м да направя на Кембой 10 сек., което говори за наистина тежко състезание.”

Следващите турнири, за които Митко има покана за участие, са в Рабат и Рим. Турнирът в италианската столица, който също е от Диамантената лига, е на 2 юни.