Николай Момчев, дългогодишен автомобилен състезател и собственик на пункт за годишен технически преглед, каза пред NOVA, че в момента нямат работа заради това, че заложените нови норми в измервателни уреди не отговарят на действителността.

Момчев добави, че нормите към двигателя за въглероден диоксид са завишени спрямо някои автомобили. Това може да спре автомобила от движение, подчерта още той.

Служители в пункта съобщават, че връщат колите за две седмици, през които собствениците могат да предприемат мерки и да отстранят проблема.

От понеделник (22 юли) са в сила нови правила за пунктовете за технически прегледи на автомобили. Тези, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване (газоанализатор, димомер и спирачен стенд) със системата на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”, не могат да работят.

Промяната се прави, за да може въвеждането на данните от измервателните уреди да бъде само по електронен път, тъй като досега те се въвеждаха ръчно и манипулациите не бяха изключени.