„Сега медиите и социалните мрежи активно
популяризират и разпространяват информацията, че захарта е зло и е
вредна за здравето. Това твърдение е вярно, но само отчасти: продуктите,
съдържащи захар, водят до затлъстяване, диабет и всички неприятни
последици, произтичащи от това, но заместителите на захарта също
повдигат много въпроси”, каза Ковалков, предаде БГНЕС.
"Хората се опитват да намерят заместители на захарта. Първият са
подсладителите. Вторият е замяната на бялата захар с някаква
„по-естествена” – например тръстиковата, нерафинирана кафява захар и
така нататък. Но всяка захар е захар. Това е биохимична формула,
състояща се от фруктоза и глюкоза“, казва лекарят.
Безвредността на тръстиковата захар или кафявата захар е по-скоро
маркетингов ход. В магазините тя струва значително по-скъпо от
"класическата" бяла захар и има разработен пазар за нея. Както каза
Ковалков, такава "оцветена" захар може да бъде дори по-вредна от
обичайната.
"Захарната тръстика се транспортира с големи кораби през океана. Там,
където има захар, има и плъхове. Според технологията, за да не бъде
изядена от плъховете суровината се поръсва с арсен. Захарта го
абсорбира. Според технологията тя трябва след това да бъде рафинирана и
превърната в бяла захар. Но защо да я рафинираме и прочистваме, ако
кафявата захар струва два пъти по-скъпо? Тоест, няма никаква полезност в
нерафинираната кафява захар, само в допълнение получавате и арсен",
твърди диетологът.
• Здраве • 837 • 0
Шокиращи разкрития за кафявата захар
Всички знаем, че бялата захар е вредна и мнозина избират кафявата с усещането, че правят нещо полезно за себе си и близките си. „Захарта е бялата смърт, а кафявата тръстикова захар е добра“ - това е популярно убеждение, което създава опасност за здравето, твърди московският диетолог Алексей Ковалков.