районът на местопроизшествието
районът на местопроизшествието

Разпоредително заседание по делото за катастрофата, при която загина 10-годишната Сара, беше проведено на 16-ти юни, тази година.

Припомняме, че на 2 октомври 2018 г. обвиняемият Веселин Ранков /на 60 години от София/, останал след края на работния ден с колеги, с които употребили алкохол. Към 19.20 часа заедно с трима от тях тръгнали от сградата на фармацевтичния цех в Търнак с лек автомобил, управляван от Ранков. Пътят минавал през центъра на селото и продължавал в посока към Бяла Слатина. В края на населеното място участъкът от пътя бил тъмен, тъй като липсвало улично осветление.

Наближавайки ромската махала, Ранков забелязал силует откъм лявата страна на пътя. В следващия момент последвал удар. След като спрял и слязъл от колата, водачът видял лежащо до колата дете. Бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. Пострадалата 10-годишна Сара Цветанова била транспортирана до болнично заведение в Плевен. Въпреки усилията на лекарите, десет дни след инцидента детето починало. Според заключението на съдебно-медицинската експертиза, причината за смъртта била черепно-мозъчна травма, несъвместима с живота.

протест на хората от селото
протест на хората от селото

Още в деня на тежката катастрофа беше образувано досъдебно производство. Ранков беше задържан за 24 часа и след изтичането им освободен от ареста.

От досъдебното производство става ясно, че на Ранков не е постановено задържане за 72 часа по прокурорско разпореждане. Според Наказателно - процесуалния кодекс, мярка за неотклонение „задържане под стража” в досъдебното производство се взема от съответния първоинстанционен съд по искане на прокурора. От държавното обвинение в Бяла Слатина не са поискали такава мярка, тъй като престъплението било квалифициран, като извършено по непредпазливост и нямало данни извършителят да се укрие или да извърши друго такова.

Заради освобождаването на Ранков от ареста, хората в селото се вдигнаха на протести. Поради големия обществен отзвук по разпореждане на тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров, разследването беше поето от Националната следствена служба.

Делото продължава и утре в Окръжния съд във Враца.