С поднасяне на венци и цветя пред войнишкия паметник и едноминутно мълчание жителите и гостите на балканското селище почетоха паметта на 57-те типченци, загинали във войните за национално освобождение и обединение през XX век. В знак на признателност и почит към паметта на загиналите за освобождението на Добруджа венец поднесоха и певиците от добричкото село Врачанци.

Фестивалът беше открит от кмета на Типченица Георги Георгиев, който поздрави гостите и участниците и им пожела весело настроение, успешно представяне и нестихващо желание да пазят и възраждат красотата на българския фолклор, живата памет на народа ни. Кметът изрази своята благодарност към всички дарители, помогнали празникът на традициите, мъдростта и българщината да се състои.

"Бих искал да благодаря на всички участници, ръководители и хореографи за неуморния им труд, с който съхраняват тази съкровищница - българския фолклор, подчерта в приветствието си кметът на Типченица Георги Георгиев. Защото именно фолклорът е изразител и пазител на непреходните традиции и богата духовност на нашия народ. Благодарение на него сме успели да съхраним през вековете своята национална идентичност. Нашите песни, танци, музика и бит пленяват всеки, който се докосне до тях."

Тази година фестивалът "Типченица пее" беше с конкурсен характер. Изпълненията на певците и танцьорите бяха оценявани от професионално жури в състав: председател Светла Йорданова - преподавател по солфеж и акордеон в СУ "Отец Паисий" - Враца, Георги Евденов - главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци "Вратица" и Теодора Пламенова - вокален педагог и музикален терапевт в Музикална школа при Народно читалище "Развитие" - Враца.

Първи на сцената излязоха представителите на домакините, Тригласния женски народен хор "Типченски майки", носители на многобройни национални фолклорни награди.

Празничното настроение, пъстрите носии, звучните напеви на гласовитите певици от всички фолклорни области огласиха небето над Типченица. С особено вълнение и бурни аплодисменти бяха посрещнати изпълненията на младите танцьори от Юношеския танцов състав от село Гложене, където наскоро изгоря сградата на тамошното Читалище "Яким Деспотов". Въпреки загубата, младите танцьори показаха, че духът на българското е жив, че „Не се гаси туй, що не гасне“, както дядо Вазов бе казал преди повече от век.

Присъствието на млади изпълнители като Елизабет Виталиева, Надя Христова, шесгодишния гайдар Георги бе истински празник за изконно българското, за непреходната магия на българския фолклор.

Изключително топло бяха посрещнати изпълненията на гостите от село Врачанци. Пъстрите носии на добруджанките грееха като малки слънчеви петна сред множеството. Високо над Балкана се извисиха меките протяжни песни на слънчева Добруджа, волни и безбрежни като безкрайните добруджански поля, позлатени от есенното слънце. Художественият ръководител на певческата група Бонка Лазарова сподели, че вече четвърта поредна година гостуват на фестивала в Типченица. "Впечатлени сме от прекрасната природа, от топлото посрещане, от невероятните планинци, които стоплиха душите ни. Прекрасно място, прекрасни хора, прекрасен празник!“- споделиха впечатленията си от фестивала.

И тази година под стария чинар, в духа на родопските гайди, Master Chef Георги Димитров от Типченица, чиито родови корени са от родопското село Гела, умело въртеше хайдушко чеверме под вещото наблюдение на малкия гайдар Георги и неговия баща.

Гости на културната изява бяха кметовете на селата Зверино, Царевец и Брусен, както и кметът на Мездра Генади Събков. Градоначалникът обърна особено внимание на изпълнението на Женската певческа група "Детелина" от Брусен, сякаш бе пристигнал единствено за тяхното изпълнение.

Празникът на съхранената духовност завърши с вихрените танци на Ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов и родопските каба гайди на Манол и Георги Ташкови - правнук и праправнук на незабравимия майстор гайдар бай Дафо Трендафилов (1919-2010) от смолянското село Гела.

След края на фестивалната вечер, най-тежката задача се оказа за журито. Тримата професионалисти трябваше да кажат тежката си дума, въпреки голямата конкуренция. Все пак, както на всеки конкурс, и тук бяха излъчени победителите в трите категории.

Категория "Индивидуални/ дуетни изпълнители":

1-во място Мария Иванова - село Охрид

1-во място Дичко Медньов - село Царевец

2-ро място дует "Малорад" - село Малорад

3-то място Иванина Иванова - село Литаково

3-то място Елизабет Виталиева - Мездра

Категория 'Народни хорове и певчески групи":

1-во място Женска певческа група "Детелина " село Брусен

2-ро място Женска певческа група "Белокаменица" - село Царевец

2-ро място Мъжка фолклорна група "Змей Горянин" - село Зверино

3-то място група за автентичен фолклор - село Врачанци

3- то Женски народен хор - село Челопек

Категория "Танцови състави::

1-во място Група за народни хора "Здравец" - село Спанчевци

1-во място Танцов състав "Огнище" - село Челопек

2-ро място Детски танцов състав " "Звънче" - село Спанчевци

3-то място Юношески танцов състав - село Гложене

Специалната награда фестивала заслужи Групата за автентичен фолклор при Народно читалище "Просвета-1921" - село Охрид, община Бойчиновци за пресъздаването на народния обичай "Кукувица"!