© Радио Видин

Фестивалът е с конкурсен характер, провежда се три дни, а конкуренцията е голяма, каза ръководителят на формацията Ерик Петров:

"Три дни на сцената ще се изявяват музиканти, певци и танцьори. Фолклорна студия "Северняци" ще се явим на 4 юни в раздел "Танцови състави" в две възрастови групи и в "Клубове за хорá". Конкуренцията е доста силна. По предварителна програма в нашата група са записани 52 състава... Предвидили сме да покажем хора и танци от видиниския регион..."

Целта на фестивала е съхранението на фолклорната традиция, изявата на любители и доказани творци в областта на фолклора, както и обмяната на опит между участниците, допълни Ерик Петров.

"Наградите винаги са стимул, но много е важно да видим другите състави на какво ниво са, какво представят, да взаимстваме... Това е целта- първо да се повеселим, да покажем красотата на българския фолклор, пък- на конкурс- като на конкурс- или има, или няма награди. Надявам се, в много добра форма сме, надявам се да спечелим..."

Фестивалът "Цветна плетеница" се провежда за четвърта година. В журито са доказани специалисти в областта на фолклора. За победителите са предвидени дипломи, плакети и парични награди.