Така ги представи на пресконференция кметът на Враца Калин Каменов. Той каза, че младоженците са научили от свои близки и медиите за автентичното пресъздаване на Северняшка сватба по време на фолклорния събор "Леденика" и са кандидатствали тази година и те да се венчаят по този начин под небето на красивия Врачански Балкан.

Ритуалът ще се състои на 23 юни (неделя) от 12:00 часа. Началото на сватбеното тържество ще звънне с неповторимия звук на българските гайди и с изпълнения на Валя Балканска и на Петър Янев.

Кметът на Враца покани всички желаещи да седнат на сватбената гощавка, край месалите на моравата, да заявят участие на ledenikafest.bg


Задължително е участниците да бъдат облечени в национални носии. Всяка група е необходимо да носи глинен гювеч за храна (един съд за 6-8 човека), както и голяма дървена лъжица (черпак) за разсипване. Участниците да си носят черги за сядане.

Всички съдове, които сватбарите ще ползват- чаши, менчета, стомни, черпаци, кърпи и други вещи да са в стила на народната традиция. Организаторите подсигуряват месали, глинени купи и лъжици.

Ако желаете, може да си донесете пити и баници за собствена консумация. Заявки за участие може да се направят и в деня на самата сватба, 23 юни. Досега вече са се записали над 700 сватбари.