След взрива в понеделник следобед огромен камък пробива покрива на къщата на семейство Петкови и пада в една от стаите. За късмет, те не са били в дома си. „Бяхме излезли с жената по някаква случайност. Качихме се в колата и отидохме за гъби”, каза Ваньо Петков.

Хората в селото разказват, че никой не ги е уведомил за взрива. За това потвърди и кметът Петър Петков.

„Стресът на хората е голям, тъй като трябваше да ни уведомят малко по-рано. Разбирам и фирмата изпълнител, която гони срокове и се опитват да работят по-бързо. Те самите не са знаели кога точно ще се случат взривните дейности. Щетите ще бъдат поети от фирмата. Вече е изготвен протокол”, увери кметът на Ребърково.

„Очаква се да бъдат извършени още три или четири взрива, но от фирмата са категорични, че ще вземат необходимите мерки да бъдат доста по-слаби и периметърът на действията и отломките да бъде ограничен“, поясни още кметът.

Предприети са необходимите мерки за отстраняването на щетите за сметка на строителя, след изготвянето на подробен протокол. Сумите, които ще бъдат заплатени на засегнатите са между 200 и 600 лв. Пораженията трябва да бъдат възстановени в седемдневен срок - до 21 ноември.

Ето какво обясняват от АПИ:

От началото на 2023 г. са извършени контролирани взривни работи в 19 дни съгласно утвърдена процедура и в сътрудничество със служба „Контрол на общоопасните средства“ към Министерство на вътрешните работи. От началото на юли до момента са изпълнени взривни работи в 16 дни според графика за строително-монтажни работи, информират от АПИ.

Извършването на взривните дейности се определя от необходимостта от отстраняване на голямо количество земна и скална маса, което се установява при изпълнение на строителството. Изготвяне на график на необходимите взривни дейности е непосредствено след констатиране на невъзможността те да бъдат изпълнени с наличната строителна техника.

Съгласно графика за изпълнение обекта на 13 ноември т. г. са извършвани взривни дейности в района на село Ребърково. На 14 ноември т. г. е сформирана комисия от представители на строителя на обекта и кмета на Ребърково, която в присъствието на потърпевши граждани е извършила оглед на имотите в близост до мястото на взривните работи. Описани са щетите. Установено е, че около 15 къщи са със счупени керемиди, а 2 автомобила – със счупени стъкла. Предприемат се необходимите мерки за отстраняване на всички нанесени щети за сметка на строителя.

Наводнението с село Ребърково - юни 2023 г.
Наводнението с село Ребърково - юни 2023 г.

В началото на лятото тази година жителите на село Ребърково бяха застигнати и от наводнения. Припомняме, че река Малата беше излязла от коритото си, както и река Клисурска, която беше нанесла сериозни поражения на гробищния парк.

„За него предстои да бъде изградена нова подпорна стена. Чакаме само разрешение от Басейнова дирекция, тъй като трябва да се влезе в коритото на реката. В началото на тази седмица е пристигнало постановление на МС за отпускането на средства и за корекцията по реката“, каза кметът на Ребърково.

Наводнението в село Ребърково - юни 2023 г.
Наводнението в село Ребърково - юни 2023 г.

От наводнението беше разрушен и единственият път от квартал "Ботулиновец" към селото. Местните трябваше да преминават само по една тясна тревиста пътека. За момента той е възстановен частично, за да може да се ползва от жителите. Кметът Петър Петков допълни, че има уверение от Община Мездра, че пътят ще бъде изцяло ремонтиран и подсилен, за да няма свличане.