Началото на фестивала бе дадено с традиционното дефиле на участниците и засаждане на дръвчета във фестивалния парк. Гайдарите от Смолян с ръководител Петър Янев, пренесоха ехото от родопската долина и докоснаха сърцата на всички с най-българските песни.

В тазгодишното издание на празника се включиха певчески групи, народни хорове и танцови състави, както и индивидуални изпълнители от различни региони на страната – с.Гривица, обл. Плевен, с. Малорад, Роман, с.Нивянин, с.Борован, с.Горна Кремена, с.Чомаковци, с. Синьо бърдо, с. Търнак, с.Оходен, с. Зверино и др.

Фестивалът бе открит от кмета Маргарита Петкова, коятопоздрави присъстващите с добре дошли, които за шеста година превръщат този ден в истински празник на българщината. Тя благодари на всички хора от селото за труда, който положиха, за да бъде организиран празника, както и на спомоществователите на фестивала, и пожела успех на участниците в него.

Поздрав към организаторите, жителите и гостите на Царевец поднесоха и председателят на Общинския съвет Яна Нинова и кметът на община Мездра Иван Аспарухов.

На откритата сцена на площада в центъра на каменоделското селище ще се изявят над 300 самодейци - певци, танцьори и инструменталисти. Техните изпълнения за поредна година оцениха жури с председател Илка Димитрова, дългогодишен музикален редактор в БНР, и народният певец Венцислав Пенев. И двамата са дълбоко свързани с празника и селото, както каза Илка Димитрова и пожела фестивалът на се превърне в международен и да пребъде.

По традиция участниците в НФФ „Белокаменица“ се съревновават в четири раздела - „Обработен фолклор“, „Автентичен фолклор“, „Фолклорно танцово изкуство“ и „Духови оркестри“. Групите и индивидуалните изпълнители са разделени в три възрастови групи - до 13 г. от 14 г. до 20 г. и над 20 г. Във всеки раздел и възрастова категория бяха присъдени първа, втора и трета награда, както и поощрителни награди. Беше връчена и една специална награда на журито.

Специални гост изпълнители на „Белокаменица 2023“ бяха родопските гайдари от Фолклорна формация „Орфикус“ - Смолян с ръководител Петър Янев, популярните народни певци Поли Паскова и Венцислав Пенев и Духовият оркестър от гр. Роман.