През 2018 г. не се предвижда увеличаване на таксата за битови отпадъци, като размера на дофинансиране на услугата по сметосъбиране и сметоизвозване е 320 000 лв. от собствените приходи на общината.

Инвестиционната програма на общината за 2018 г. е доста амбициозна и е на стойност 1 667 696 лв., насочена предимно към подобряване на инфраструктурата на гр. Вършец.

Най-големият обект, който общината предвижда да реализира, обхваща реконструкция на водопроводна и улична инфраструктура по участъци от следните улици: „Васил Левски“, „Цар Иван-Асен II“, „Христо Смирненски“, „Княз Борис I“, „Стефан Стамболов“, „Христо Ботев“, „Д-р Дамян Иванов“, „Елин Пелин“, „Иван Вазов“, „Борова гора“, „Никола Вапцаров“ и „Георги Бенковски“.

Предвидени са средства за дейности по реконструкция на водопроводната мрежа на ул. „Серафим Георгиев“ и ул. „Зелени дел“ в гр. Вършец; ремонт на улични и тротоарни настилки на вътрешната улична мрежа; закупуване на багер и камери за видеонаблюдение.

Очаква се да стартира изпълнението на проектите, за които общината е сключила договори по ПРСР 2014-2020 г. през 2017 г. Общата им стойност е 5 569 866,27 лв.

1. Проект „Реконструкция и рехабилитация на част от уличната мрежа на гр. Вършец,
В проекта са включени дейности по реконструкция и рехабилитация на улични и тротоарни настилки на участъци от следните улици: „Янко Сакъзов“, „Цар Симеон“, „Христо Ботев“, „Първа“, „Никола Вапцаров“, „Васил Априлов“, „Липа“ и „Найден Геров“. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 1 952 332,79 лева без ДДС.

2. Проект „Реконструкция и рехабилитация на част от общинската пътна мрежа в Община Вършец – общински път MON 1092 /III-812/ Вършец - кв. Заножене - Спанчевци /III-812/ и общински път MON 3097 /MON 1092/ кв. Заножене - м. Водопада“ В проекта са включени дейности по реконструкция на участъци от двата общински пътя – цялостно преасфалтиране, нови тротоарни настилки, банкети, отводнителни окопи, хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 3 366 961,86 лева без ДДС.

3. Проект „Ремонт и обновяване на съществуваща сграда на общинска музейна колекция“ Проектът включва дейности за основен ремонт и обновяване на съществуваща двуетажна масивна сграда на общинска музейна колекция в гр. Вършец. Ще бъде извършен ремонт на покрива, ремонт на фасадите и вътрешно-ремонтни работи на помещенията. Предвижда се също и доставка и монтаж на ново обзавеждане и оборудване за музея. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 250 571,62 лева без ДДС.