© atletikabg.com

Стартът на маратона е в 09:30 часа, от площад Батенберг. 15 минути по-късно ще стартират участниците в полумаратона, а в 10:00 часа е началото за бегачите в дисциплината от 10 км, където ще бяга и мездренският топ атлет – Митко Ценов.

Във връзка с епидемичната обстановка в страната, в зоната преди старта ще бъдат оформени буферни зони, където ще има специална арка за дезинфекция, през която ще преминават участниците. А подкрепителните пунктове ще предлагат само опаковани продукти и течности.

Припомняме, че рекордът при мъжете в маратона е 2:11:26 минути, а при дамите – 2:35:02.

В София ще бъде определен и крайният победител в надпреварата за Джакпота от 20 000 лв., предвиден за най-добро представяне във веригата „Бягането като начин на живот“, включваща маратоните в Стара Загора, Варна и столицата.

За трета поредна година маратонът в София е номиниран с „Бронзов етикет“, като евключен в календара на IAAF – Международната Асоциация на Атлетическите Федерациии в календара на AIMS – Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2021 г. Проявата получи 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking – Ванда Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Световното първенство по маратон за ветерани, както и в календара на БФЛА като Национален шампионат по маратон за мъже и жени.

Източник: atletikabg.com