Не всички капки дъжд са съставени от вода. На Венера, както и на други планети и техните спътници, дъждът е съставен от капки сярна киселина или метан. Още по-странно: На планета, отдалечена на 5000 светлинни години от Земята, учените са открили, че там вероятно вали метален дъжд, съставен от капки с високо съдържание на желязо.

Играта дартс възниква благодарение на дъжда. Съществува легенда, която гласи, че стрелци са попаднали в голям порой по време на състезание. Затова са отишли в близката кръчма и започнали да целят мишена със стрелите си.

Дъждът прави тревата по-зелена. Капките дъжд съдържат разтворен азот, който идва от въздуха. Той е като естествена тор за растенията и затова прави тревата да изглежда по-зелена след дъжд

В някои части на Земята не е необичайно да вали нещо различно от дъжд. В Хондурас, Централна Америка, се наблюдава явление, което наричат „дъжд от риби“. Този феномен е единствен по рода си в света и все още няма логично обяснение.

Дъждът не винаги прави земята мокра. В някои кътчета на света, където липсата на вода е истински проблем, този феномен е истински проблем. Там дъждът понякога се изпарява преди да стигне до земята.

Мястото с най-малко валежи. Вярвате или не, това не е пустинята. В Антарктида валежите от дъжд и сняг са най-малко в сравнение с всички други места на Земята.

Източник: dariknews.bg