Решението беше обжалвано от кандидатите Петър Петров от ПП „Възраждане“, който остана втори и Теменужка Цветкова от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“. Жалбите се отнасяха за отчитането на гласовете в две избирателни секции в квартал „Кошарник“ в Монтана и в село Габровница. В мотивите си за потвърдения избор на Златко Живков за кмет на Монтана е записано, че откритите нарушения в двете споменати секции не водят до промяна в резултата от гласуването.

Съдията по делото Соня Камарашка допусна гледане на видеозаписите от броенето на бюлетините в няколко секционни избирателни комисии в община Монтана и ново броене в съда на бюлетините от секциите в квартал „Кошарник“ и в село Габровица. При това броене е установено, че за кандидата Златко Живков в Габровница са подадени 481 гласа, а не 489, както е отчетено в протокола на Секционната избирателна комисия. За кандидата Петър Петров са установени 16 действителни бюлетини, вместо отчетените 14.

В квартал „Кошарник“ за Златко Живков са подадени 454, а не 463 гласа, както е отчетено, но това не променя резултата и факта, че на първия тур на местните избори Златко Живков е получил повече от половината от подадените гласове. За Живков на 29 октомври са гласували 11 701 избиратели, а половината от гласовете при тази избирателна активност е 8969 гласа, пише в решението на съда по делото.

Златко Живков е кмет на Монтана от 1999 година, като на последните местни избори спечели седми пореден мандат. Много от жителите на Монтана свързват с него положителните промени в града и общината през тези години.

Решението на Административния съд в Монтана може да се обжалва в седемдневен срок пред Върховния административен съд в София.

Цветомир Цветков/БТА