Според съдебният състав при взимането на първоначалното решение, което вече е отменено, не е имало чисто процедурни нарушения – тоест е взето с необходимото мнозинство, но е нарушен Изборния кодекс, тъй като той не предвижда смесване на бюлетините при тяхното отчитане.

Според волята на законодателя, записа в мотивите си съда, секционните избирателни комисии трябва да посочат поотделно двата резултата от гласуването с хартиена и машинна бюлетина.

Трите административни съдийки определят общото вписване като дописване на закона.

Решението противоречи на Изборния кодекс, защото "не гарантира прозрачността на изборния процес и не дава възможност за реален контрол на изборния процес, както от гражданите, така и от съда".

От говорител на ЦИК предстои да научим по-късно дали ще се прегласува това решение отново или все пак щ есе мине и през санкцията на Върховния административен съд.

Срещу това решение бяха подадени четири жалби. Коалицията ПП-ДБ и коалицията „Левица“ обжалваха решението с мотива, че има риск вотът да бъде опорочен. Административният съд определи жалбите като основателни.

Решението на ЦИК доведе и до оставката на говорителя на комисията Цветозар Томов. Той го нарече "абсурдно, опасно и цинично".