© Сдружение „Книгини“

Сред официалните гости бе Мария Дончева, председател на сдружение „Книгини“ и член на УС на Международната организация на градовете и селата на книгите (International Organisation of BookTowns – IOB). В рамките на фестивала, освен обмен на опит, идеи и възможности за тясно сътрудничество между шотландския град на книгата и българското село на книгата с. Челопек, изтъкнати писатели се насладиха на филма във виртуална реалност (VR) „Дестинация Враца - величие и красота в 360°“.

Дончева дари двуезично издание на „Българската цивилизация“ и тематични материали от врачанския край на творческия директор на фестивала и председател на международната организация Adrian Turpin за града на книгата, а местни книжари и автори на свой ред дариха книги за обогатяването на представителния кът на Уигтаун и Шотландия в Челопек и Враца.

Шон Битъл, авторът на световния бестселър „Изповедите на един книжар“ и собственик от 23 години на най-голямата книжарница за книги втора ръка в Шотландия с фонд от 100 000 книги, намираща се в Уигтаун, написа посвещение за българското село на книгата.

„Уигтаун е сред градовете на книгата с традиции десетилетия наред, дозина книжарници, развит местен бизнес, хора, отдадени на любовта си към книгата, детайла и своето населено място, посрещащи библиофили от цял свят, сгради с вдъхнат живот и екип, зад чийто ентусиазъм стои много труд и мисъл. Вярвам, че сътрудничеството ни с шотландския град на книгата ще продължи да се развива, а новите технологии са необходимото допълнение в днешния динамичен и цифров свят“, изтъкна Мария Дончева и сподели положителните впечатления на редица автори относно Врачанския край и България.

В тазгодишното 26-о издание на Фестивала на книгата в Уигтаун участие взеха известни личности на европейско и световно ниво – писатели, журналисти, кулинари, политици, комедианти, изследователи, фотографи и други.

BBC Шотландия излъчи пряко включване, чието повторение ще бъде в навечерието на коледно-новогодишните празници.

Следващото издание на фестивала ще се състои в периода 26 септември – 5 октомври 2025 г.

Участието във Фестивала на книгата в Уигтаун се реализира със съдействието на Община Враца.